Zwangerschapsbrein! Van Vrouw tot Moeder.

17 januari 2019

 

Dubbele afspraken maken, niet meer op bepaalde woorden komen, sleutels kwijt raken. Maar ook opeens huilen bij een reclame of onzeker en emotioneel reageren wanneer iemand vraagt of alles wel goed gaat.

 

 

Hormonen! Zwangerschap! Tijdens onze zwangerschap maken we net zoveel hormonen (oestrogeen) aan als we de rest van ons leven doen. Deze enorme hoeveelheid hormonen zorgt ervoor dat we een ideale leefomgeving creëren voor de baby zodat deze in alle rust kan groeien. Maar niet alleen een baby wordt klaargemaakt voor de geboorte, deze hormonen zorgen er ook voor dat een vrouw kan uitgroeien tot moeder.

 

Van Vrouw tot Moeder

We kunnen als vrouw heel mooi fantaseren hoe we het als moeder straks allemaal willen. Persoonlijk vond ik mezelf niet het type klassieke moeder (als die al bestaat) en h dacht dat ik gewoon zou blijven werken als ik een kind had. Maar toen raakte ik zwanger en begon ik aan het einde van mijn zwangerschap toch al te twijfelen aan mijn keuzes. Mijn brein was aan het evolueren van vrouw naar moeder.

Door de hoeveelheid oestrogeen veranderen de verbindingen in ons brein. Zo veranderen de verbindingen op gebied van het geheugen en op de gebieden die zich bezig houden met wat andere mensen denken, willen of voelen.

Het selectief weghalen van verbindingen is niet de eerste keer dat je brein dit doormaakt. Tijdens je puberteit wordt onder invloed van hormonen ook gesnoeid in de hoeveelheid verbindingen. Dit om je klaar te maken voor de taken die van je gevraagd worden. En nu, tijdens de zwangerschap, zorgt de enorme hoeveelheid oestrogeen ervoor dat je brein wordt klaargemaakt voor het moederschap.

 

 

Het huilen bij die zielige reclame is het aanvoelen en inleven wat je straks hard nodig hebt als je baby geboren is. Je hersenen ondergaan een transformatie, zodat je nog beter kan aanvoelen wat je baby straks nodig heeft.

 

En dat deze herstructurering soms samen gaat met emoties en onzekerheid is niet gek als we de vergelijking met de puberteit nog eens maken.

 

 

Moederbrein is een blijvertje.

Dit moederbrein is waarschijnlijk voor altijd, op je geheugen na, die zal na 2 jaar ongeveer weer gelijk zijn als voor de zwangerschap.

 

Dus sta je voor de zoveelste keer een volle boodschappenkar uit te laden en mis je juist dat waarvoor je naar de winkel ging, denk er dan aan het vergeetachtige gaat over!

 

Bron: Elseline Hoekzema en collega’s zwangerschaphersenen.nl
https://www.nature.com/articles/nn.4458

 

Terug naar blog overzicht

Wil je een afspraak maken of wens je meer informatie?

 

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op via 0624811371 of mail naar info@bliss-zwangerschapscoaching.nl of vul het contact formulier in.